Routes

De Fiets4Daagse Alkmaar voert je in vier dagen door en langs al het moois dat Alkmaar en haar omgeving te bieden heeft.

Elke dag staat er tijdens de Fiets4Daagse Alkmaar een prachtige route op het programma. Oog voor natuur, cultuur en ontspanning. Je kunt van woensdag 1 t/m zaterdag 4 juli kiezen uit routes van 30 – 50 – 70 km. Vooraf kies je de afstand, die je gedurende de vier dagen fietst. Mocht je op een dag iets minder of juist een beetje meer tijd of puf hebben, kies dan gerust voor een andere afstand. We zullen je elke dag verrassen met mooie en bijzondere passages op de route.

(klik op de routekaart voor een vergroting)

Woensdag 1 juli: Schoorl, Noordzeeroute

De eerste dag van de Fiets4Daagse Alkmaar staat in het teken van de Noordzee en Schoorl. Dit prachtige stukje Nederland mag niet ontbreken tijdens de Fiets4Daagse Alkmaar. Alle afstanden lopen deze eerste fietsdag dan ook door Schoorl en haar omgeving. Zo vindt je onder andere een stempelpost onder aan het befaamde klimduin.

Vanuit Schoorl vervolgen de routes zich onder andere richting Warmenhuizen en Schagerbrug waar kan worden genoten van een koffiepauze met een kleine versnapering. De routes brengen je terug richting Alkmaar via het uitgestrekte duingebied van de Noordzee en over de Hondsbossche Zeewering bij Petten. De start en finish van alle afstanden vindt plaats bij Sportpaleis Alkmaar.

 

Donderdag 2 juli: Bos en duinenroute

Noord-Holland is rijk aan prachtige bos- en duingebieden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je tijdens de Fiets4Daagse Alkmaar kan genieten van deze unieke omgeving. Zomers bruist deze streek door het heerlijke zonnetje en nodigen gezellige kustdorpjes als Bergen (NH) en Egmond je uit voor een pauze in de zilte zeelucht. De routes vervolgen zich hierna naar het zuiden waar je de bossen tussen Egmond en Castricum doorkruist.

Vrijdag 3 juli: Westfrieslandroute

Alkmaar was en is het middelpunt van de actie in een groot deel van Noord-Holland; zowel in het verleden als nu. De Westfriese polders liggen er ook in de zomer prachtig bij. De derde dag nemen de routes van de Fiets4Daagse Alkmaar je mee naar het oosten om de Westfrieslandroute te ontdekken. Zo wordt er gefietst over de historische Westfriese Omringdijk. Deze dijk is meer dan 700 jaar oud en maar liefst 126 km lang. De eeuwenoude dijk is naast de prachtige oude dorpjes, molens en lokale producten kenmerkend voor Westfriesland.

Zaterdag 4 juli: Rondom Alkmaar

De finaledag van deze Fiets4Daagse staat in het teken van Alkmaar en de nabije omgeving. Pittoreske dorpjes als Graft, De Rijp en de dorpen in De Schermer behoren sinds 2015 tot de gemeente Alkmaar. Deze prachtige dorpjes zullen deze Fiets4Daagse dan ook niet worden overgeslagen. De Beemsterpolder is een van de weinige polders in Nederland die op de Wereld Erfgoedlijst prijkt. Met deze Beemster naast de deur zal een doortocht door deze polder dan ook op het programma staan. Vanuit de Beemster neemt de route de deelnemers mee naar de feestelijke finish die op deze laatste fietsdag midden op het Waagplein in hartje Alkmaar zal plaatsvinden!